Конкурс „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА“ 2015 г

 Яна и комисар Красимир Кръстев, началник на РДПБЗН

ШЕСТГОДИШНАТА ЯНА ЕВЛОГИЕВА СПЕЧЕЛИ ПЪРВО МЯСТО В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА РИСУНКА НА ТЕМА „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА“. Малката художничка, е от Велико Търново и посещава предучилищната група в детска градина „Първи юни“, е получила наградата си лично на официална церемония в София. Състезанието е организирано от МВР и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Рисунката на Яна е правена с пастели и показва героизма на двама пожарникари, които гасят запалил се камион и са стъпили върху дъгата. „Аз не съм виждала истински пожар. Нарисувах тази картина, защото сънувах страшен сън. В него имаше чудовища и най-безопасното място беше дъгата“, казва Яна и така обяснява защо е качила пожарникарите върху дъга.Рисунката на Яна е победител първо в регионалния етап на състезанието, след което е заминала да се състезава и в националния конкурс. Състезанието има продължение и 12-те най-добри рисунки във всички възрастови групи ще бъдат изпратени за разглеждане и от международно жури.

За тази година това е поредната награда за шестгодишната художничка. Тя е победител в общинския конкурс на Регионалния инспекторат по образованието и библиотека „П. Р. Славейков“ – „Моят роден град“, на тема „Създателите на Втората българска държава“. Носител е на специалната награда на „Британика“ в конкурса „Гората и нейните обитатели“.

 Освен че рисува, Яна пее и свири на цигулка. Започнала в детската градина при Дочка Михова, но вече свири в Детската музикална школа в Младежкия дом в старата столица. Ходи на уроци по керамика при Гергана Пенова, моделира и рисува витражи. Част от уроците по рисуване взима в детската градина при двете си учителки Цветомила Цанкова и Петя Георгиева, занимава се и вкъщи с родителите си. Баща й е иконограф, майка й – Марина Теофилова, е преподавател във Факултета по изобразителни изкуства.

/материал от в. Борба/

 

 

Регионална дирекция
Пожарна безопасност и защита на населението
гр. Велико Търново
ул. "Никола Габровски" №27
тел. 062/662 221
e-mail: fire.vtarnovo@mvr.bg
За жалби, предложения и сигнали:
тел. 062/662 221
Приемно време: всеки работен ден
от 10:00 - 12:00 ч. и 14:00 - 16:00 ч.