Изложба на детски рисунки „С очите си видях бедата” по повод деня на детето 2018 г

dsc01189На 1 юни, по случай Международния ден на детето, в сградата на Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” гр. В. Търново беше открита изложба на детски рисунки на тема „С очите си видях бедата”, която е част от Международен конкурс за детска рисунка. Конкурсът се организира от ГДПБЗН-МВР за 15-ти път.

Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците в направление „Изкуства”. Целите на конкурса са, заедно с проявата на творческите заложби на децата и учениците, да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията им за рисковете от бедствията и начините на поведение в критични ситуации. Да се възпита в тях готовност за оказване на помощ, съпричастие към проблемите на човека, желание за участие в доброволческа дейност, както и да се създаде интерес към професията на пожарникаря и спасителя.

Областният етап на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“ се провежда ежегодно през месец май. В него участват деца и ученици от три възрастови групи, в три категории. За участие в областния етап тази година бяха получени 198 рисунки – 176 на деца от училищата от общините в област Велико и 22 рисунки на деца от Центровете за работа с деца и младежи от малките населени места в община В. Търново.

Наградените рисунки в областния кръг са общо 19. Това са творби на участници от първите две категории на конкурса. За втора поредна година участие в конкурса взеха млади художници от центровете за работа с деца и младежи към община В.Търново, като техен представител от с.Церова кория се класира на трето място.

Класиралите се рисунки ще участват в националния етап на конкурса в град София.Област Велико Търново има изградени традиции при участието си в този конкурс и почти всяка година печели награди. През изминалата 2017 г. две деца от област В. Търново спечелиха национални награди, като едната от тях бе дарена от своя автор за участие в благотворителен търг, организиран от ГДПБЗН-МВР за подпомагане на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР.

Изложбата се проведе под егидата на областния управител на област Велико Търново проф. Любомира Попова и бе подредена с любезното съдействие на директора на Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” д-р Иван Александров,  който връчи три специални награди на участниците. Авторите на отличените творби получиха грамоти и награди лично от зам.-областния управител инж.Детелина Борисова и от директора на РДПБЗН В. Търново комисар Красимир Кръстев.

Изложбата в регионална библиотека „П. Р. Славейков” ще бъде на разположение за всички граждани и гости на град Велико Търново до 8 юни 2018 г.

Международният ден на детето 1 юни бе тържествено отбелязан и в две районни служби за ПБЗН от област В. Търново.

Децата от гр. В. Търново празнуваха 1-ви юни заедно с търновските пожарникари в парк „Дружба“. Празникът започна в 10,00 часа. За малчуганите бяха подготвени атрактивни игри с топка и целене по мишена с истинска водна струя от струйник със шланг, захранени с вода от пожарен автомобил. Малчуганите разгледаха  пожарните автомобили и оборудването в тях и с радост изпробваха пожарникарските защитни каски.

Служителите от РСПБЗН Горна Оряховица също отбелязаха празника на децата 1-ви юни. В 11,00 ч. в сградата на районната служба беше открита изложба на детски рисунки също на тема „С очите си видях бедата“, която се провежда от горнооряховските огнеборци за девети път. Празникът протече с поздравителна програма, изнесена от децата от ЦДГ „Бодра смяна“, излъчване и награждаване на победителите, и почерпка за децата и гостите на събитието.

Гост на празника бе кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който поздрави децата и връчи наградите на най-добрите художници в общинския кръг на конкурса.

Местните пожарникари направиха демонстрации пред децата и им направиха разходка с пожарните автомобили по централните улици на града, с осигурен ескорт от полицейски автомобили. Изложбата на детски рисунки ще остане в РСПБЗН Г. Оряховица до средата на месец юни, която всички желаещи имат възможност да разгледат.


Регионална дирекция
Пожарна безопасност и защита на населението
гр. Велико Търново
ул. "Никола Габровски" №27
тел. 062/662 221
e-mail: fire.vtarnovo@mvr.bg
За жалби, предложения и сигнали:
тел. 062/662 221
Приемно време: всеки работен ден
от 10:00 - 12:00 ч. и 14:00 - 16:00 ч.